Treceți la conținutul principal

In sfarsit am vazut cladirea din poza

Tot uichendul asta ne-am dat si noi cu barca prin Cambridge. Ma rog, nu la propriu, ca ne costa 18 lire pe ora, 24 daca voiam si gondolier.

Desi la prima vedere le-as fi bagat in aceeasi oala, Cambridge e complet diferit de Oxford. In Oxford sunt atatea cladiri istorice in centru, toate impunatoare, apasatoare, si in acelasi timp inghesuite unele in altele de parca au fost asezate special ca sa te faca sa te simti mic, incat mergi pe strazi numai cu gura cascata. Te prinzi instantaneu ca, daca ai avut vreodata o fantezie in legatura cu universitatea aia, ai putea s-o lasi balta, ca nu-i de nasul tau.


Castle Mound*

Iar oamenii nu ies deloc din tiparul in care ii bagi, fara sa vrei, ca turist nestiutor. Contactul pe care l-am avut cu studentii de acolo, in scurtul nostru pelerinaj prin baruri, n-a fost tocmai placut. Vorbim de "Brittish upper class white boys & girls", niste indivizi care arata de parca sunt scosi din Gilmore Girls: cu fete de post-puberi, acoperite de cosuri, dar imbracati la costum, cu papion, sau in rochite elegante si tocuri. Band bere, la Turf's Tavern, o crasma care era pe vremuri un fel de loc secret al studentilor de la Oxford (unde se spune ca Bill Clinton "a fumat iarba, dar fara sa traga in plamani").


Jesus Green*

In Cambridge oamenii par ceva mai pamanteni. Si centrul nu este atat de inghesuit si apasator, ba dimpotriva, e presarat de spatii verzi enorme, unde lumea isi plimba cainii, se da cu bicicletele, citeste sau joaca fotbal (si inca vreo doua sporturi neidentificabile). Iti da sentimentul de orasel studentesc fara prea multe ifose, dar cu un car de personalitate.

Si am vazut, in sfarsit, si cladirea ce aparea pe o carte postala pe care mi-a trimis-o, demult, un profesor la care am tinut. M-a invatat toata engleza pe care o stiu dupa apoi, acum cativa ani, a disparut. La propriu. Pur si simplu intr-o zi nu mai era acasa si nimeni nu stie unde s-a dus. Poate l-au rapit extraterestrii, ca doar tre sa stie engleza inainte sa inceapa colonizarea Pamantului.

Ei, pe cartea aia postala era o poza cu King's College (atunci nu stiam, mi-am dat seama abia cand am vazut-o) si pe spatele ei scria: "Salutari din acest loc minunat in care iti doresc si tie sa ajungi intr-o buna zi." Ca turist, uite ca am ajuns. Nu cred ca la asta se referea, dar presupun ca merge si asa.

*Asta e un spatiu dedicat numai si numai multiplelor mele personalitati. Daca vreti poze artistice, cladiri, apusuri de soare si batrani brat la brat, le gasiti aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Din gândurile aleatorii ale unui fotograf, despre viaţă, lume, univers şi... DA FUCK? De acolo tragem concertul ăsta???

Partea întâi Drag ă organizator ule de evenimente. Fotograful e prietenul tău . Fotograful de concert nu e un paparazzi sucit care, odată ce are voie să se mişte liber cu aparatul de gât prin perimetrul festivalului, o să caute să pozeze cele mai urâte chestii peste care se nimereşte să dea. N-o să pozeze interioare de toalete ecologice, nici saci de gunoi supraplini. Pentru că el nu vine la un festival sau concert ca să facă poze urâte. Fotograful de concert vrea să surprindă atmosfera, oamenii, vibe-ul locului. Vrea să prindă costumaţii ciudate, freze ciudate, oameni care fac chestii fun şi mişto. Vrea să surprindă artiştii de pe scenă în cele mai interesante ipostaze şi vrea sa stea cât mai aproape de scenă pentru a face treaba asta, pentru că din public, în timp ce-şi ia coate-n gură şi m*i de la plătitorii de bilet pe care îi deranjează, s-ar putea să nu reuşească să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Nu vrea să stea în faţă pentru că se crede jmecher şi pretin...

Svenja, Romania si distanta

Suntem o generatie de migratori. Mi-a luat mult sa inteleg asta, am crezut ca e doar un motor care ma impinge pe mine, ca poate fug eu de ceva. Dar e suficient sa ma uit in jur – stiu extrem de putini oameni pentru care Romania e suficienta, care n-au plecat sau nu planuiesc sa plece pe undeva, macar o vreme. Unii nu vor sa se mute pentru cateva luni, un an, doi, sau pentru totdeaua, ci doar umbla, cat pot ei de mult, se duc unde vad cu ochii, dincolo de vacantele all inclusive in Bulgaria si shoppingul la Viena.

Cum am schiat pe ploaie

Nu ma intelegeti gresit. Nu sunt mare schioare. Ba chiar anul trecut, in Austria, m-am trantit in mijlocul partiei si am inceput sa urlu ca un drac pana a venit un nene sa ma intrebe daca nu vreau sa ma duca el cu masina pana jos. I-am zis ca da, mi-am urcat schiurile in portbagaj si mi-am jurat ca eu nu mai urc in varful muntelui decat ca sa admir peisajul.