Treceți la conținutul principal

Despre recenzii and what not

RECÉNZIE s. f. scurtă prezentare cu caracter critic apreciativ a unei lucrări literare sau științifice, a unui spectacol, a unui concert, a unor opere de artă plastică etc. (< germ. Rezension, it. recensione
(de aici)

De curând, mi-am amintit cât de aiurea poate să fie pe internet dialogul dintre un autor și cititori, cât de mult din intențiile fiecăruia se pot pierde pe drum și ce haos produc pierderile astea (sub forma unor neînțelegeri care nu pot fi rezolvate, și riscă să se transforme în niște bălăcăreli, pentru că, după cum bine știm, dacă intri în cocină te mânâncă porcii). 

Și, odată cu asta, și de două idei fixe peste care am tot dat, și pe vremea când scriam la Metropotam, dar și acum, la Bookaholic, și, de altfel, în toate celalalte colțuri de internet pe unde au mai ajuns textele mele (că printul e mai la adăpost de tembeli, prin simplul fapt că, pentru a arunca cu noroi, trebuie să facă eforturi ceva mai mari).

Prima, asta e o recenzie subiectiva, nu ești obiectiv, nu ne interesează părerile tale, spune-ne doar ce-ai văzut, citit, auzit. Prieteni, recenzia, prin definiție, e o chestie subiectivă. Altfel, când mă duc la un restaurant, ar trebui doar să îți înșir meniul, nu să îți spun dacă mi-a și plăcut mâncarea. Din care tu te alegi fix cu ce te-ai alege dacă dai un telefon acolo și întrebi ce-au de mâncare și cât costă. Sau, în cazul unei cărți, despre ce e vorba în ea, câte capitole are sau câte premii a luat autorul. Ori, în cazul ăsta, eu mi-am ratat scopul - restaurantele au site-uri, cărțile au descrieri pe site-urile editurilor. Obiectivitatea de dragul obiectivității e un nonsens pe internet. De-aia nu prea înțeleg cum supraviețuiesc ziarele, a, ups, de fapt nu prea mai supraviețuiesc, că doar vând aceeași marfă.

A doua, cine te-a invitat pe tine să-ți dai cu părerea, opțional, marș acasă, că nu ne interesează ce ai de zis. Ca să scriu ceva, undeva, e dreptul meu. Oriunde vreau eu, orice vreau eu. În schimb, tu n-ai obligația să mă citești. E destul loc în online, ca să nu trebuiască să mai dai peste mine dacă nu te interesează ce am de zis. 

Altfel, mă scoate din sărite când cineva încearcă să-mi schimbe părerea apropo de o una sau alta. Am citit, nu mi-a plăcut, am explicat de ce nu mi-a plăcut. Faptul că te dai de trei ori peste cap să-mi explici de ce n-am dreptate și ce-ai vrut tu de fapt să spui cu magnum opus-ul tău n-o să mă facă să cad în genunchi și să strig, brusc iluminată: acum înțeleg! Vorba lui Saramago, că tot îl am lângă tastatură zilele astea: Vai de opera căreia i se cere o prefață care să o lămurească. 

N-avem cum să fim iubiți chiar de toată lumea. Nu?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum am schiat pe ploaie

Nu ma intelegeti gresit. Nu sunt mare schioare. Ba chiar anul trecut, in Austria, m-am trantit in mijlocul partiei si am inceput sa urlu ca un drac pana a venit un nene sa ma intrebe daca nu vreau sa ma duca el cu masina pana jos. I-am zis ca da, mi-am urcat schiurile in portbagaj si mi-am jurat ca eu nu mai urc in varful muntelui decat ca sa admir peisajul.

Din gândurile aleatorii ale unui fotograf, despre viaţă, lume, univers şi... DA FUCK? De acolo tragem concertul ăsta???

Partea întâi Drag ă organizator ule de evenimente. Fotograful e prietenul tău . Fotograful de concert nu e un paparazzi sucit care, odată ce are voie să se mişte liber cu aparatul de gât prin perimetrul festivalului, o să caute să pozeze cele mai urâte chestii peste care se nimereşte să dea. N-o să pozeze interioare de toalete ecologice, nici saci de gunoi supraplini. Pentru că el nu vine la un festival sau concert ca să facă poze urâte. Fotograful de concert vrea să surprindă atmosfera, oamenii, vibe-ul locului. Vrea să prindă costumaţii ciudate, freze ciudate, oameni care fac chestii fun şi mişto. Vrea să surprindă artiştii de pe scenă în cele mai interesante ipostaze şi vrea sa stea cât mai aproape de scenă pentru a face treaba asta, pentru că din public, în timp ce-şi ia coate-n gură şi m*i de la plătitorii de bilet pe care îi deranjează, s-ar putea să nu reuşească să-şi facă meseria aşa cum trebuie. Nu vrea să stea în faţă pentru că se crede jmecher şi pretin

Teleportarea se invata

Era demult un banc, ala cu Strul si rabinul, unde Strul se plange ca are casa prea mica si rabinul il pune sa-si mute toate animalele inauntru, si cand le scoate in sfarsit afara se mira de cat loc are in casa. Cam asa e viata mea, cum e casa lui Strul. Cand nu-i destul, cand e prea mult. Ma astept ori la tot, ori la nimic, si pendulez intre un optimism tampit si un cinism care ar face si un unicorn roz sa-si bata cuie in cap.