Treceți la conținutul principal

Obama, Ponta şi Băsescu intră într-un bar

Şi fiecare din ei ţine un discurs.

Mă rog, înlocuiţi barul cu congresul PPE, congresul USL şi campania electorală din SUA.

Ok, Obama, Ponta şi Băsescu intră în trei baruri diferite.

Întâmplarea a făcut însă ca ele să se suprapună (mai mult sau mai puţin), iar eu să am ocazia să îi văd pe toţi trei vorbind în acelaşi timp, în trei căsuţe diferite la mine pe ecran, pe care puteam să le mutez sau nu, după bunul plac.

Adăugaţi în ecuaţie discursurile lui Barroso şi Merkel, care au vorbit chiar înaintea lui Băsescu. Pentru context şi pentru un eventual termen de comparaţie.

Şi iată unde am ajuns.

În primul rând, am descoperit că am o toleranţă din ce în ce mai mică la discursul public întemeiat pe ură, care urmăreşte să alimenteze groapa uriaşă care există între fanii celor două, să zicem, grupări politice care-şi dau coate-n gât zilele astea, pentru că, după cum s-a demonstrat şi la alegerile locale din iunie, votul negativ e mult mai eficient, iar îndemnul la furci şi topoare prinde mai bine, în special atunci când e mult mai important, nu-i aşa, să dăm vina pe cineva decât să rezolvăm cu adevărat nişte probleme.

Mi se pare complet iresponsabil să umpli un stadion cu 80 de mii de oameni şi să îi îndemni să huiduie. Dar hei, cum ar fi o manifestaţie politica fara cele două minute de ură?

Şi mi s-a acrit să aud ce-au făcut prost ăilaţi.

Între timp, Băsescu citea cu un băţ de juma de metru în dos un discurs care urmărea perfect linia trasată deja de Barroso şi Merkel, care vorbiseră înaintea lui. Convergenţa statelor UE, unitate în diversitate, un îndemn la responsabilizarea unor state membre care au ars-o până acum pe datorie. All in all, nuanţa era una pozitivă şi dinamică, dar conservatoare. Suntem aici să discutăm nişte probleme pe care nu negăm că le avem, dar pe care nu le putem rezolva decât împreună. Long live the EU.

Două căsuţe mai jos, vorbea însă Obama. Recunosc cinstit că habar n-am ce-a zis, că a trebuit, din raţiuni de job, să-l ascult pe dom' căpitan. Însă nu trebuia să mă şi uit la el. Nu puteţi să vă imaginaţi cum e să-l asculţi pe Băsescu şi să-l urmăreşti pe Obama. Vă mărturisesc sincer că n-am putut să nu mă uit la el.

Fără sacou, cu mânecile suflecate, cu cravata puţin slăbită, preşedintele american arăta pus pe treabă. Ca şi cum era gata să mute scaunele din sală, ca să mai facă nişte loc şi pentru băieţii din spate. Putea să fie un comedian la un stand-up - din când în când, audienţa lui, formată din oameni foarte tineri, râdea cu poftă. Obama gesticula mult, iar faţa lui exprima tot felul de emoţii care habar n-am cum se traduceau în cuvinte, dar care te ţineau lipit de figura lui.

Nu cred că Băsescu s-a uitat, pentru o secundă, în ochii publicului căruia i se adresa. Ponta a făcut-o, pentru că e un tip carismatic, dar din motive nepotrivite.

Ceva mai târziu, Crin ne explica în emisiune cum îl consideră pe Becali chiar un personaj simpatic, că doar oile sunt nişte animale minunate, chiar şi în Biblie domnul nostru este comparat cu oaia.

Întrebarea nu e de de nu se uită ei în ochii noştri. Întrebarea e de ce nu ne uităm noi în ochii lor. 

Şi să ne înţelegem. Ce suntem, ce facem, e una. Ce vorbim la televizor, e altă poveste.

Comentarii

mugurelu a spus…
Intrebarea e de ce nu ne uitam intre ochii lor prin luneta :D

Postări populare de pe acest blog

The Times They Are a-Changin'

Ca toată lumea care, în prima săptămână din ianuarie, manâncă sănătos, aleargă, citește, începe un caiet nou la matematică și scrie frumos pe prima pagină, nici eu nu m-am putut abține să nu iau 534 de decizii în urma cărora o să fiu în sfârșit omul perfect. E ceva la luna ianuarie care te face să crezi că ai primit o nouă șansă de a te pune la punct cu diverse lucruri, la fel cum luna decembrie îți permite lejer sentimentul că oricum n-are sens să-ți mai bați capul, că oricum se termină anul. Ca și cum următorul ianuarie ar fi așa, undeva pe alt plan existențial.

În fine, teoria mea e că înainte de a te gândi la ce vrei e sănătos să faci întâi un pas înapoi. Să vezi ce ai învățat din lucrurile prin care ai trecut. Asta am făcut și noi la studio, ne-am pus la masă în ultima zi de lucru din decembrie și am făcut o listă cu ce-am făcut bine și ce-am făcut prost în 2012, ca să ne dăm seama ce e cazul să schimbăm (sau nu) în 2013.

Partea interesanta e ca a fost mai simplu la studio, ca s…

Viata inainte si dupa potaie sau ce-mi mai trece prin cap cand scot cainele pe vreme rea

Imi trag costumul de schi pe mine, inchid bine toate fermoarele, imi infasor un fular in jurul gatului si imi indes un fes pe cap. Inculpatul e deja la usa, nici n-apuc sa deschid bine ca e deja in fata lifului. De bucurie ca iesim afara, da doua-trei ture de palier, le bubuie vecinilor in usi cu coada (tot astept sa scoatem pe cineva afara din casa prin metoda asta, dar cred ca s-au invatat deja) si incearca sa-mi foloseasca manusile pe post de jucarie de ros.
Jos, in fata blocului, imi dau seama ca nici nu pot sa deschid ochii de viscol. Uitandu-ma numai inspre bocanci, plecam la plimbare pe langa gardul cimitirului Ghencea, in urletele cainilor aciuati pe terenul Statului Major de vizavi, el scapat din pusca, eu intr-un echilibru precar, cu ochii mijiti si sperand sa nu dau cu curul de pamant sau sa intru cu capul in vreun stalp, injurand de toti sfintii si gandindu-ma aleatoriu la toate celelalte lucruri care s-au schimbat in viata mea de cand am potaie. Pe langa, evident, aratu…

Din gândurile aleatorii ale unui fotograf, despre viaţă, lume, univers şi... DA FUCK? De acolo tragem concertul ăsta???

Partea întâi
Dragă organizatorule de evenimente. Fotograful e prietenul tău. Fotograful de concert nu e un paparazzi sucit care, odată ce are voie să se mişte liber cu aparatul de gât prin perimetrul festivalului, o să caute să pozeze cele mai urâte chestii peste care se nimereşte să dea. N-o să pozeze interioare de toalete ecologice, nici saci de gunoi supraplini. Pentru că el nu vine la un festival sau concert ca să facă poze urâte.
Fotograful de concert vrea să surprindă atmosfera, oamenii, vibe-ul locului. Vrea să prindă costumaţii ciudate, freze ciudate, oameni care fac chestii fun şi mişto. Vrea să surprindă artiştii de pe scenă în cele mai interesante ipostaze şi vrea sa stea cât mai aproape de scenă pentru a face treaba asta, pentru că din public, în timp ce-şi ia coate-n gură şi m*i de la plătitorii de bilet pe care îi deranjează, s-ar putea să nu reuşească să-şi facă meseria aşa cum trebuie.
Nu vrea să stea în faţă pentru că se crede jmecher şi pretinde tratament special, nic…